Spoelwormen zijn parasieten met een rond lichaam die tot wel twee meter lang kunnen worden. Deze wormen leven meestal in het menselijk darmstelsel maar sommige soorten spoelwormen kunnen ook in andere delen van het lichaam overleven. Ze komen vaak voor in tropische gebieden en treffen meer kinderen dan volwassenen. Meestal raakt men besmet doordat de wormen of de eitjes in contact komen met de handen en deze op hun beurt de spoelwormen overbrengen naar de mond. Er zijn echter bepaalde larven die ook via de huid het lichaam kunnen binnendringen.
Wat zijn de symptomen van een besmetting met spoelwormen.
Welke symptomen iemand juist krijgt als hij of zij besmet is hangt af van de soort wormen. Vaak veroorzaken de wormpjes koorts, vermoeidheid, een allergische huidreactie, buikpijn of misselijkheid en diarree. Het gebeurt echter ook vaak dat mensen besmet zijn met wormen en helemaal geen klachten ontwikkelen. Als iemand larven van deze wormen in de longen krijgt dan veroorzaakt dit soms ademhalingsproblemen: een piepende ademhaling, hoesten, of pijn in de borststreek.
Er zijn bepaalde soorten spoelwormen die heel specifieke symptomen veroorzaken zoals leverinfecties, oogproblemen die uiteindelijk tot blindheid kunnen leiden of ernstige allergieën.
Welke behandeling bestaat er?
Als je vermoed dat je besmet bent door wormen of spoelwormen raadpleeg je uiteraard best zo snel mogelijk een arts. Deze zal je, indien een besmetting met spoelwormen bevestigd wordt, waarschijnlijk pillen voorschrijven die je twee maal daags drie dagen lang moet nemen. Omdat deze medicatie niet geschikt is voor erg jonge kinderen (jong dan één of twee jaar) bestaat er voor hen een ander medicijn in poedervorm waarvan ze één keer een grote dosis moeten nemen. Ook voor vrouwen die borstvoeding geven of zwanger zijn zal de arts dit waarschijnlijk voorschrijven.
In bepaalde landen waar deze vaak voorkomen bestaat er nog andere medicatie die bij ons echter zelden voorgeschreven wordt of die enkel in bijzondere gevallen door een specialist zal verstrekt worden.
Hoe kan je een besmetting voorkomen?
Zeker als je op reis bent in gebieden waar spoelwormen vaak voorkomen doe je er goed aan enkel gekookt voedsel te eten en groene groenten en salades zoveel mogelijk te vermijden. Laat je kinderen niet spelen in gebieden waar een slechte hygiëne heerst of waar menselijke uitwerpselen als mest gebruikt worden want daar is het risico op besmetting met deze wormen het grootst.
Was steeds goed je handen na toiletbezoek of als je luiers ververst. Je kan eventueel voor je op reis vertrekt aan je arts vragen of het slim is een preventieve behandeling tegen besmetting met spoelwormen te volgen.