Aarsmaden zijn kleine, lichtgele en/of wittige wormpjes van ongeveer een centimeter lengte. Deze wormpjes worden ook wel 'parasieten' genoemd, hetgeen betekent dat de wormpjes enkel kunnen overleven in een ''gastheer'': de mens. Aarsmaden komen voornamelijk en veel voor bij kinderen en de besmetting hiervan kan ontstaan door het inslikken van worm-eitjes. Aarsmaden zijn erg vervelend en zeer hinderlijk, maar gelukkig geheel ongevaarlijk. Natuurlijk wilt u, wanneer u of uw kind last heeft van aarsmaden, zo snel mogelijk van deze afkomen. Gelukkig bestaan er medicijnen en tips waarmee u de kans op besmetting kunt minimaliseren of zelfs doen uitsluiten, waarmee aarsmaden zullen verdwijnen.
Klachten en symptomen bij aarsmaden
Aarsmaden zijn geheel ongevaarlijk. Maar toch kunnen ze voor vervelende klachten zorgen. Hierbij is kenmerkend de jeuk, welke kan ontstaan rondom en bij de anus, in de bilspleet en in sommige gevallen bij de schaamlippen. Ook een vage buikpijn of zo nu en dan opkomende misselijkheid voorkomen. Over het algemeen brengen ze niet veel of hevige klachten met zich mee; het is daarentegen wel erg vervelend en hinderlijk. Daarom is het goed om, wanneer u of uw kind te maken heeft met aarsmaden, te kijken naar een mogelijke behandelmethode of het - in ieder geval - afremmen en voorkomen van het proces van herbesmetting.
Medicijn en tips ter voorkoming of bestrijding van aarsmaden
Wanneer u er snel vanaf wilt komen, is het mogelijk gebruik te maken van een medicijn. Dit medicijn heet 'Mebendazol' en betreft een wormdodend middel.
Het medicijn is zonder recept te verkrijgen bij de apotheek. Wilt u echter meer informatie over het gebruik en eventuele bijwerkingen, vraag hiervoor uw huisarts of apotheker: hij of zij kan u informeren. Wat u in elk geval kunt doen om de kans herbesmetting van de aarsmade te verkleinen, is het zorgen voor een goede hygiƫne. Zo kunt u uzelf of uw kind zowel overdag als 's nachts een strakke onderbroek aantrekken en watervrije zalf - zoals bijvoorbeeld vaseline - op de bilnaad smeren. Dit voorkomt pijn en jeuk - wat ervoor kan zorgen dat uw kind gaat krabben, hetgeen de eitjes weer kan verspreiden. Enkele andere tips zijn:
- Zorg voor schoon ondergoed; iedere dag en nacht. Was vuil onder- en beddengoed op 60 graden.
- Knip uw nagels en die van uw kinderen kort en maak de handen regelmatig schoon, bij voorkeur met een ontsmettingsmiddel. Droog de handen met een schone handdoek.
- Zorg voor de beste hygiƫnische omstandigheden binnenshuis. Heeft u huisdieren: verschoon een kattenbak met regelmaat of laat deze tijdelijk buiten staan. Zorg voor schone deurknoppen, een schoon toiletbril en een schone keuken. Vervang handdoeken en washandjes zo vaak als mogelijk.
Indien u meer informatie over aarsmaden prefereert, een gepast advies of behandelmethode wenst of andere vragen en/of twijfels heeft: raadpleeg uw huisarts. Hij of zij kan u meer vertellen.