Wormen bij mensen kunnen voorkomen in diverse vormen en soorten. Ze hebben echter één ding gemeen: we willen ze niet en ze zijn daarmee ongewenst. Er zijn verschillende, effectieve manieren om snel van wormen bij mensen af te komen. Wanneer u het vermoeden heeft dat u of uw kind wormen heeft, is het goed om u goed te laten informeren. Wormen bij mensen zijn niets om u zorgen over te maken; toch is het belangrijk erachter te komen met welke vorm van wormen bij mensen u (of uw kind) te maken heeft en welke behandelmethode u of uw kind van deze wormen af helpt.
Symptomen en mogelijke klachten door wormen bij mensen
Er bestaan een aantal mogelijke klachten en symptomen, wanneer het gaat om wormen bij mensen. Zo leggen deze beestjes eitjes rondom de anus, hetgeen kan zorgen voor jeuk rond dit gebied. Ook kan het voorkomen dat er op de billen of in de ontlasting bewegende wormpjes te zien zijn: dit noemen we wormen in ontlasting. Bij een vrouw of een meisje kunnen de wormpjes de inwendige geslachtsorganen binnendringen, waarna de vagina geïnfecteerd kan worden. Wanneer er sprake is van een ernstige infectie, kan dit zorgen voor buikpijn, een gebrek aan eetlust, prikkelbaarheid en chagrijnig zijn en gewichtsverlies veroorzaken. Indien u te maken hebt met klachten als deze en u wormen vermoedt, is het ten zeerste aan te raden direct een huisarts in te schakelen. Hij of zij kan u meer vertellen over de specifieke situatie en een eventuele behandelmethode opstellen.
Wormen bij mensen: diagnose en behandeling
Wanneer er sprake is van wormen bij mensen, bestaan er diverse diagnoses en behandelingsvormen. Een diagnose wordt gebaseerd op basis van de klachten van de persoon in kwestie en na een lichamelijk onderzoek. Deze diagnose kan pas worden bevestigd na een microscopisch onderzoek, welke wordt gedaan middels een ontlastingmonster. Zo wordt er gekeken of in de ontlasting eitjes van de parasiet aanwezig zijn. Wormen bij mensen kunnen veilig, effectief en snel behandeld worden. Dit kan worden gedaan door toediening van speciale antiwormmiddelen. Echter, het is zeer belangrijk om, naast deze behandeling met een antiwormmiddel, altijd te zorgen voor goede hygiëne zodat de kans op besmetting geminimaliseerd wordt. Wanneer er sprake is van onvoldoende resultaat na een door uzelf uitgevoerde behandeling, wordt aangeraden overleg te plegen met de huisarts. Ook bij spoel- of lintwormen kan de huisarts u het beste helpen.